Kalendarz

wrzesień 2018
N P W Ś C Pt S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Najbliższe wydarzenia

Brak wydarzeń

Stastystyka odwiedzin

8.png5.png4.png4.png7.png5.png
Dzisiaj518
Wczoraj1390
W tygodniu7330
W miesiącu23820
Wszystkich854475

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

Wspierają nas
Facebook
Chleb domowy

Mało nas, mało nas,
do pieczenia chleba,
jeszcze nam, jeszcze nam,
ciebie tu potrzeba.

W piątkowe przedpołudnie dzieci  z grupy III pod kierunkiem pani Marty przystąpiły do  pieczenia chleba. Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem historyjki pt. "Od ziarenka do bochenka". Potem dzieci umyły ręce, i z wielką ochotą zabrały się do pracy. Po upieczeniu zapach chleba unosił się w całym przedszkolu. Następnie odbyła się degustacja. Wszystkim bardzo smakował! Niebawem znów  upieczemy coś pysznego.

Przepis na domowy chleb
Zakwas: szklankę mąki razowej zalewamy szklanką letniej wody mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu w wysokim naczyniu. Następnego dnia dokarmiamy, dosypujemy 1/2 szkl. mąki i dolewamy 1/2 szkl.  wody pozostawiamy do następnego dnia rozczyn powinien bąbelkować. Dokarmiamy przez 3 dni dosypując po 2 łyżki mąki i dolewamy 4 łyżki wody. Na 6 dzień rozczyn jest gotowy można piec chleb.
Chleb:
0.5 l zakwasu,  1/4 kostki drożdży rozmieszanych w 3 letniej wodzie z łyżeczką cukru, 80 dkg mąki pszennej typ 650
0,75 l letniej wody 2 łyżeczki soli, 3/4 szkl mąki grahamki lub otrąb, 1/2 szkl płatków owsianych. Wszystkie składniki mieszamy wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godz.  przerabiamy i przekładamy do 2 foremek keksówek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 pieczemy 160 min.

 

Ciasteczka kocie języczki

Składniki na ciasto;

50 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
5dkg smalcu
4 żółtka
1/4 l śmietany
3 dkg drożdży
1 łyżka cukru

Zarobić ciasto i wykrawać szklanką, do środka włożyć  1/4 jabłka i złożyć.Piec na złoty kolor.

 

 



 

Ciasteczka owsiane

Każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego. Dlatego podczas kolejnego „kuchcikowa” uczyliśmy się jak upiec zdrowe, smaczne i  zarazem  słodkie ciasteczka.  Jak widać na poniższych zdjęciach własnoręcznie  upieczone ciasteczka owsiane wszystkim smakowały. A oto  przepis:
Składniki:
szkl.płatków owsianych
1 duże jabłko
1banan
garść rodzynek
garść żurawiny
Jabłko zetrzeć na dużych oczkach, banana rozetrzeć widelcem, wsypać płatki, rodzynki, żurawinę wszystko razem wymieszać.Formować małe ciasteczka i piec w tem 150o C  przez 15 min.

Gofry

I znów smakowicie zapachniało w naszym przedszkolu, a to za sprawą naszych  małych kucharzy, którzy tym razem zapoznali się z tajemnym przepisem Pani Marty  na pyszne przedszkolne gofry. Po upieczeniu gofrów nasi zdolni kucharze przystąpili do degustacji. Oczywiście nie zapomnieliśmy o dodatkach takich jak czekolada ( to najważniejsze) bita śmietana, brzoskwinki, dżemik truskawkowy i z owoców leśnych, cukier puder (dla niezdecydowanych) rodzynki itd.
A dla tych, którzy chcieliby powtórzyć gofry w domu podajemy przepis  ale przed przystąpieniem do pieczenia należy pamiętać iż po pierwsze najlepsze gofry i tak są tylko w naszym przedszkolu, a po drugie z przepisu wychodzi około 47 sztuk :-)
Gofry
kg maki tortowej
Proszek do pieczenia
1 ½ l. mleka
9 jajek  /białka ubite
¾ margaryny roztopionej
¾ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
Wszystkie produkty dokładnie  miksować na koniec dodać  ubite białka i delikatnie wymieszać.

 

 

Koktajl z owocami i ziarenkami

1 duży jogurt typu greckiego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka żurawiny
1łyżka rodzynek
1 łyżka dyni
1łyżka płatków owsianych
2 brzoskwinie
2 banany
2 krążki ananasa
Wszystkie składniki blenderujemy na jednolitą konsystencje.  

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z powidłem i kremem czekoladowym
Ciasto:
3szkl mąki
1 szkl.cukru pudru
1 kostka margaryny
3żółtka + 1 jajko
 półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
wszystkie produkty wymieszać i upiec ciasteczka na złoty kolor.

 

 

Pączki

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”
My się wyzwań nie boimy więc i pączki dziś zrobimy. Z pomocą przyszła nam jak zwykle niezastąpiona Pani Marta wraz z Panią Łucją , bo tym razem „kucharzenie” odbywało się na dwóch salach równocześnie.  A  pączuszki wyszły znakomite i musicie uwierzyć nam na słowo, gdyż z degustacji zdjęć niestety nie posiadamy, a to z tej prostej przyczyny, bowiem  pączki znikały w tempie super szybkim i nie udało nam się uwiecznić ich na zdjęciach.
Ale jak zawsze możecie wypróbować przepis w domu, gdyby coś było niejasne to zasada jest  jedna – zawsze pytamy o radę dzieci wszak one już przepis wypróbowały więc jak zwykle wiedzą najlepiej co w trawie piszczy :-) Smacznego!

Pączki
4 dkg drożdży
O,50 kg mąki tortowej
Szkl .ciepłego mleka
10 dkg cukru pudru
Szczyta soli
4 żółtka
Kieliszek wódki
5.dkg rozpuszczonego masła
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki mąki i  łyżki cukru pozostawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać 4 żółtka, rozczyn, pozostały cukier, sól, wódkę dokładnie wyrobić na koniec dodać masło. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przerobić na stolnicy i rozwałkować  wycinać szklanką, pączki napełnić marmoladą  i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte smażyć w głębokim tłuszczu.

Pierniczki

Ojej cóż za zapach cynamon goździki,
coś mi się wydaje, że ktoś upiekł  pierniki…
Kolejne zajęcia z kuchcikowi za nami. Tym razem przedszkolaki poznały przepis  na pierniczki. Pani Marta pieczołowicie opowiadała i pokazywała kolejne etapy przygotowywania ciasta na pierniczki, a potem w ruch poszły foremki i produkcja pierniczków ruszyła. Dzień później przedszkolaki przystąpiły do lukrowania i ozdabiania pierniczków i chociaż na początku wszyscy deklarowali, że powstałe pierniczki zawisną na domowych choinkach,  to jednak jak widać na zdjęciach na samych deklaracjach tym razem się skończyło. Dla wszystkich , którzy chcieliby sami upiec przedszkolne pierniczki w domu podajemy przepis:  

Pierniczki

1 kg mąki
40 dkg miodu ( może być sztuczny)
30 dkg cukru
2 całe jaja
 3 – 4  paczki przyprawy do pierników
2 łyżki oliwy
20 dkg masła
nie całą  łyżkę sody

Rozgrzać masło, dodać miód, cukier, przyprawy. Przestudzić. Jeszcze ciepłe wlewać do mąki, dodać jajka, olej i dobrze wyrobić. ( Gdyby wydawało się, że ciasto jest zbyt rzadkie nie dodawać mąki! Samo stwardnie. )Zostawić na 24 h. Rozwałkować na ok. 0,5 cm grubości. Wykrawać foremkami różne wzory. Piec w piekarniku ok. 180 – 200 st. ok. 10 minut na jasnozłoty kolor. Na blaszce ustawiać w odległości ok. 1 cm -  rosną w trakcie pieczenia. Gdy wystygną, można polukrować.

 

 

Sałatka jarzynowa - grupa III


Sałatka jarzynowa jest bardzo zdrowa – o tym wszyscy wiedzą.  Dlatego też dzieci z grupy III pod czujną opieką Pani Marty przystały w czwartkowe przedpołudnie do przygotowania sałatki jarzynowej. Zanim w ruch poszły noże , dzieci starannie  umyły ręce, założyły fartuszki oraz nakrycia głowy  i przypomniały sobie jak bezpiecznie posługiwać się nożem. I rozpoczęło się wielkie krojenie, mieszanie i oczywiście smakowanie wspólnie przygotowanej sałatki.
Oto przepis na  naszą sałatkę jarzynową :
Gotowane warzywa :
•    ziemniaki-około 8 sztuk
•    marchew-6 sztuk
•    pietruszka (korzeń)- 2 sztuki
•    1 mały seler,
•    jajka na twardo-6 sztuk
•    ogórki kiszone lub z octem-6 sztuk
•    2 cebule
•    1 jabłko
•    1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
•    1 puszka kukurydzy konserwowej,
•    1 słoik 320 gram majonezu
•    sól-do smaku,
•    pieprz-do smaku,
•    parę łyżek musztardy
•    1 jogurt grecki
Z majonezu jogurtu  musztardy soli i pieprzu robimy sos i zalewamy pokrojone w drobną kostkę ugotowane warzywa.

Sałatka owocowa - grupa II

Składniki:
Owoce, które  mamy w domu. Do naszej przedszkolnej wersji sałatki wykorzystaliśmy: banany, jabłka, melona, ananasa, pomarańcze, winogrono, gruszki, nektarynki, brzoskwinie, śliwki. Ilość owoców wg uznania.
Wykonanie:
Owoce umyć, obrać ze skórki te, które tego wymagają, wyjąć pestki.  Pokroić wszystko w kostkę, wrzucić do miski, wymieszać. Nałożyć do małych salaterek. Ilość osób do robienia sałatki – dowolna, ilość osób do jedzenia – dowolna. Smacznego!

 

 

Szaszłyki

Kolejne zajęcia z cyklu „ kuchcikowo” w grupie II odbyły się w miniony czwartek. Pod kierunkiem pani Marty przygotowaliśmy pyszne i zdrowe owocowe szaszłyki. Nasze szaszłyki składały się z bananów, gruszek, jabłek, mandarynek, winogron. Oczywiście zanim przystąpiliśmy do nabijania owoców dokładnie umyliśmy ręce, założyli fartuszki a na głowy specjalne kucharskie daszki.  Nasze szaszłyki wyglądały wspaniale a smakowały wyśmienicie!

 

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. eRTe.net.pl